JABLOTRON
Ideální vlhkost v domácnosti díky větrání Jablotron Futura
Technologie

Ideální vlhkost v domácnosti díky větrání Jablotron Futura

Publikováno 30. 01. 2023

Se zimním obdobím se kromě nutnosti vytápění pojí také relativně nižší vlhkost v interiéru.

V tomto článku si vysvětlíme:

  • Proč máme doma v zimě suchý vzduch?
  • Jak souvisí pivo s Mollierovým diagramem?
  • Jak větrací jednotka od Jablotronu zajišťuje zvlhčení vzduchu v interiéru?

Před přečtením si můžete připomenout funkci jedinečného řízeného entalpického výměníku v rekuperační jednotce Jablotron Futura zde.

Jak spolu souvisí teplota a vlhkost vzduchu?

Nejprve si musíme připomenout trochu fyziky. Není se čeho bát, nejde o žádnou raketovou vědu.

Platí fyzikální zákon, že pokud vzduch ohřejeme, sníží se jeho relativní vlhkost. Tuto závislost vyjadřuje tzv. Mollierův h-x diagram (viz konec článku).

Vysvětlení je jednoduché. Vzduch v sobě obsahuje vodu, tedy nějaké množství vody, které můžeme počítat třeba v gramech nebo molekulách H2O. Toto množství vody můžeme vyjádřit také relativně, v procentech.

Jakmile se vzduch ohřeje, výrazně se zvětšuje jeho objem. Počáteční množství vody v gramech zůstává stejné, ale rozprostře se do většího objemu. Množství vody relativně v procentech k objemu tedy klesá.

Samozřejmě platí i obráceně: Pokud vzduch ochladíme, zvýší se jeho relativní vlhkost.

Hranice 100 % relativní vlhkosti je stanovena tak, že pokud se v tento okamžik vzduch dále ochladí, bude v něm voda tak nahuštěná, že se ze vzduchu začne srážet = kapalnět = kondenzovat.

Kondenzaci známe všichni velmi dobře, třeba jako orosenou sklenici piva nebo jako zamlžené brýle, když přejdeme v zimě z venku dovnitř. Kondenzace je spojená s ochlazením vzduchu a překročením relativní vlhkosti 100 %.

Proč větrání v zimě odvlhčuje?

Při větrání v zimě se do interiéru dostává studený venkovní vzduch. Pokud tento čerstvý vzduch ohřejeme, klesne jeho relativní vlhkost.

Příklad:
Venkovní vzduch má při teplotě 0°C relativní vlhkost rH 75 %.
Pokud tento vzduch ohřejeme na teplotu 22°C, jeho relativní vlhkost klesne na 18 %.

Jinak řečeno, větráním v těchto podmínkách nám vlhkost doma postupně bude klesat směrem k relativní vlhkosti 18 %. Toto je zákonitost topné sezóny, která platila vždy. Někteří čtenáři si možná vybaví keramické odpařovače na radiátorech, které se stále běžně prodávají v domácích potřebách.

Zdroj: https://www.proalergiky.cz/

 

Ale soused má i v zimě vlhkost vysokou…

U novostaveb, které jsou zateplené a nedostatečně větrané, pozorujeme paradoxně opačný extrém. Konstrukční vlhkost je zateplením a těsnou obálkou v podstatě uzavřená do stavby a nemá z ní jak uniknout.

V některých případech máme po nastěhování doložené hodnoty i přes 80 % relativní vlhkosti, což je zcela nepřípustná hodnota. Takové podmínky jsou přímou příčinou vzniku plísní a dalších vad konstrukcí.

Pro příjemné a hlavně zdravé prostředí je nezbytné dům neustále provětrávat. Příliš vysoká relativní vlhkost je v novostavbách vždy spojená s nedostatečným větráním, a tedy nezdravým prostředím.

Dá se dosáhnout kompromisu?

Jak tedy zajistíme dostatečně provětraný interiér a zároveň optimální hodnotu relativní vlhkosti?

Přesně tato otázka stála u zrodu rekuperační jednotky Futura.

Řešením je tzv. řízený entalpický výměník, který do čerstvě přiváděného vzduchu předá nejenom teplo, ale i vlhkost. V řízeném entalpickém výměníku nejprve zkondenzují molekuly H2O, tj. 100% čistá voda. Touto čistou vodou se potom zavlhčí čerstvě přiváděný vzduch.

Příklad: Rekuperační jednotka Futura v referenčním domě, 20.1.2023
Venkovní vzduch má při teplotě 0°C relativní vlhkost rH 75 %.
Větrání bez řízeného entalpického výměníku by přivádělo čerstvý vzduch, který by při teplotě 22°C měl relativní vlhkost pouhých 18 %.
Větrání s jednotkou Futura pak přivádělo čerstvý vzduch, který měl při teplotě 22°C relativní vlhkost 28 %.

Zjednodušeně v tomto příkladu Futura přivádí čerstvý vzduch 1,6-krát vlhčí, než kdyby se větralo okny nebo větrací jednotkou bez řízeného entalpického výměníku.

Pamatujte:

  1. Výsledná vlhkost v domě je vždy kompromisem mezi perfektně vyvětraným vzduchem a vlhkostí. Vyšší vlhkosti lze dosáhnout omezením větrání, za cenu vydýchaného a nezdravého vzduchu.
  2. Futura nabízí fantastický poměr cena/výkon, protože čerstvý vzduch zvlhčuje bez dodatečné energie. Jakékoliv aktivní zvlhčování spotřebovává energii a vodu.
  3. Futura vrací zpětně pouze tu vlhkost, která se v domácnosti generuje, a to s účinností zhruba 75 %. Ani Futura neumí zázraky a nemůže tedy vracet zpětně vlhkost, pokud se v domě negeneruje.
  4. K výsledné vlhkosti přispívá běžný provoz domácnosti, jako vaření, sprchování, sušení prádla, zalévání květin. Pokud vám i tak výsledná vlhkost přijde nízká a rozhodnete se použít aktivní zvlhčovač, vždy jedině s destilovanou vodou. Běžná voda z řádu při odpařování dokáže 100% ucpat filtry v rekuperační jednotce během 2-4 dnů!
  5. V mrazivém počasí, kdy je velmi nízká i venkovní vlhkost, je takřka nemožné dosáhnout interiérové relativní vlhkosti nad 40 % cenově dostupnými technologiemi bez intenzívního dodatečného aktivního dovlhčování. Vyšší vlhkost je pak takřka vždy známkou nedostatečného nebo ještě hůře žádného větrání.

Pro technicky zvídavé: Mollierův h-x diagram

Aktuální hodnoty venkovního i čerstvě přiváděného vzduchu má každý zákazník k dispozici buď na nástěnném ovladači Alfa (hodnoty v místnosti) nebo v mobilní aplikaci (hodnoty přímo uvnitř jednotky u výměníku).

 

Kdo si chce ověřit výše uvedená tvrzení, může k tomu použít h-x diagram.

Graf na první pohled vypadá nepřehledně, ale stačí se soustředit na dvě hodnoty:

  • Teplota vzduchu na svislé ose, na uvedeném obrázku jsou vyznačené hodnoty v rozmezí -15°C až 35°C.
  • Relativní vlhkost vzduchu udávají hyperbolické křivky označené v rozsahu 10 % – 90 % (křivky 0 % a 100 % ohraničují graf).

Když si na grafu najdeme průsečík aktuální teploty a křivky relativní vlhkosti, máme výchozí bod. Při ohřátí se pohybujeme z tohoto bodu svisle nahoru k hodnotě nové teploty. Přes takto získaný bod prochází nová hyperbolická křivka nižší relativní vlhkosti.

Takto si můžete jednoduše určit, o kolik je vaše Futura lepší než běžné větrání bez zpětného zisku vlhkosti.

Zavřít

Kontaktní formulář

V případě jakýchkoliv dotazů nás kontaktujte. Prosíme o vyplnění následujícího formuláře.