JABLOTRON
Nízkoenergetický dům s tepelným čerpadlem, ale bez rekuperace – příběh z praxe
Technologie

Nízkoenergetický dům s tepelným čerpadlem, ale bez rekuperace – příběh z praxe

Publikováno 22. 01. 2020

Svého času jsem jako student gymnázia dostal příležitost trávit část prázdnin ve švýcarské rodině, abych si zdokonalil němčinu (pozor, tu spisovnou – v rodině byl rodilý Němec).
Přijali mě hned od začátku vlastně jako dalšího člena rodiny a navštěvujeme se dodnes, tedy téměř dvacet let. Za tu dobu se posbíralo mnoho zážitků a o jednom se chci podělit.

Havárie a nový začátek

V době mých vysokoškolských studií mě zastihla zpráva, že mojí hostitelské rodině vyhořel dům. V té době vlastnili domy dva a šlo o ten prázdninový, který pronajímali. Naštěstí se nikomu nic nestalo.

Jako příčinu požáru znalci určili špatně provedenou izolaci komína od krbu. Osobně jsem tehdy během svého prázdninového pobytu pomáhal demolovat zbytky konstrukcí na spáleništi.

Následovala asi dvouletá přetahovaná s pojišťovnou a po mnoha peripetiích stavba nového domu – téměř identického rozsahu jako původního. Jednoduchý bungalov 3+1 s podkrovím, které slouží jako sklad (světlá výška v nejvyšším bodě 1,6 metru).

Tepelné čerpadlo na scéně

Když jsem se dozvěděl, že se mojí druhé rodině povedlo konečně zajistit novou stavbu, radoval jsem se pochopitelně s nimi. Nepohyboval jsem se tehdy v oblasti technologií pro rodinné domy. „V domě bude tepelné čerpadlo, sice drahé, ale je velmi ekologické,“ poslouchal jsem a nevěnoval tomu zvláštní pozornost. Je vidět, že tady jsou přece jenom o něco napřed, pomyslel jsem si, protože tepelné čerpadlo tehdy v českém prostoru jako by vůbec neexistovalo.

A pak jsem se krátce po dokončení mohl poprvé do nového domu podívat. Bylo to zase v létě, přes prázdniny, první rok po nastěhování. Na jednu věc si pamatuji dodnes, protože mě naprosto šokovala.

Zásadní chyba v projektu

A prosím tě, až se budeš sprchovat, setři všechnu vodu ze skel sprchového koutu stěrkou a hlavně nech dveře koutu otevřené. Měli jsme tady v koupelně plíseň, tak aby se neobjevila znovu…“ Z dalších debat vyplynulo, že se té plísně vlastně nedokážou zbavit. Že to není žádná maličkosti, ale opakující se otravná součást jejich bydlení, kterou dokola musí probírat a řešit.

Nechápal jsem. Švýcarsko, novostavba, tady přece všechno dělají tip-top, razí tunely pod Alpami a mají nové technologie jako třeba tepelná čerpadla. Jak je možné, že mají plíseň v koupelně?

Dnes po několika letech a se znalostmi z oboru už chápu příčinu – kombinace kvalitní stavby bez řízeného větrání. Zpětně jsem nepátral, co jim tehdy projektant radil, zda jim rekuperaci někdo nabízel nebo ne. Pro náš příběh to ani není podstatné.

Podstatné je, abychom neopakovali stejnou chybu. Tepelné čerpadlo v zatepleném domě vás totiž od plísní v koupelně nezachrání. K tomu je potřeba rekuperace – ať už stavíte v Česku nebo ve Švýcarsku.

Zajímá vás více informací k tomuto tématu? Přečtěte si i přechozí článek zde, kde se dozvíte rozdíl mezi tepelným čerpadlem a rekuperací.

Zavřít

Kontaktní formulář

V případě jakýchkoliv dotazů nás kontaktujte. Prosíme o vyplnění následujícího formuláře.